Archief

Enkele hoogtepunten van afgelopen jaren

December 2016

Kledingbank Zundert maakt zich op voor volgende stap

ZUNDERT – Net iets meer dan een jaar geleden ging in Zundert officieel de Kledingbank Zundert van start. ‘Samen voor Zundert’, zo werd het initiatief gedoopt. Van de vooraf in kaart gebrachte doelgroep weet tot nu toe ongeveer een derde de Kledingbank Zundert te vinden. “De schroom om hier te komen is bij veel mensen jammer genoeg nog altijd heel hoog”, aldus Leshley Konings, directeur van initiatiefnemer Stichting Welzijn Zundert (SWZ).

Pakweg zeventig gezinnen, zo’n 270 personen, maakten het voorbije jaar gebruik van de Kledingbank Zundert.
Dat is ongeveer een derde van de doelgroep – personen met een uitkering, mensen ‘uit zicht’, ouderen boven de pensioengerechtigde leeftijd – die in 2014 door SWZ in kaart werd gebracht na inventarisatie bij maatschappelijke partners. Het aantal personen dat gebruik zou kunnen maken van de Kledingbank Zundert werd toen geraamd op 678.

Schroom
Leshley Konings noemt het aantal huidige ‘klanten’ van de Kledingbank Zundert ‘niet slecht’, al kan en moet het volgens hem nog veel beter. “We moeten meer bekendheid krijgen. Ouderen worden niet doorverwezen, of kennen de Kledingbank Zundert niet. Terwijl we eigenlijk toch gewoon een winkel zijn waar mensen in alle rust kleding kunnen uitzoeken. We zitten hier op een prima locatie en uit het zicht. Het is laagdrempelig. Mensen moeten zich niet bezwaard voelen. Er is geen controlesysteem waarbij je eerst je hele hebben en houden op tafel moet leggen. Onze klanten hebben elders al zo vaak uitleg over hun situatie moeten geven. Of je nu een uitkering hebt of in een traject van schuldsanering zit, je zit al in de misère. Wij zijn er juist om te helpen. De schroom om hier te komen is bij veel mensen jammer genoeg nog altijd heel hoog. Mensen gaan bovendien veelal tot de laatste grens voordat ze zelf om hulp vragen.”

Vangnet
Wethouder Jan Aarts erkent het probleem. “Aan de ene kant is dat wat we van mensen willen: probeer problemen eerst op te lossen via het eigen sociale netwerk. De associatie met de Kledingbank zit nu nog te veel in de hoek van associatie met de Voedselbank of armoedebeleid. Soms heb je echter gewoon een vangnet nodig. Bij de één is dat schuldhulpverlening, terwijl de ander een beroep moet doen op de Stichting Leergeld. Als het gaat om maatschappelijke participatie past de Kledingbank Zundert in dit rijtje. We willen de positie van SWZ als lookaal aanspreekpunt dan ook versterken.”

Vrijwilligers
Volgens Leshley Konings heeft de komst van de Kledingbank Zundert ook onvermoede positieve effecten teweeggebracht. Een deel van de bij de Kledingbank Zundert werkzame vrijwilligers kan zelf ook tot de doelgroep worden gerekend, maar juist hun vrijwilligerswerk draagt er aan bij dat zij voelen dat ze weer meetellen. “Bulgaarse vrijwilligers en statushouders leren hier bijvoorbeeld niet alleen de Nederlandse taal, ze bouwen ook een sociaal netwerk op. Onze autochtone en allochtone vrijwilligers koken nu zelfs al voor elkaar. Daar word ik warm van. Je hebt niet langer te maken met twee aparte werelden. Mensen moeten hun eigenwaarde behouden. Als je in de shit zit, ben je daar meestal al veel van kwijt. Als je gevoel van eigenwaarde echter stijgt, krijg je ook je leven weer beter op de rails. Alles draait om respect en eigenwaarde.”

November 2016

Publicatie BNdeStem‘Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt’

Publicatie BNdeStem‘Mantelzorgers stuiten op muren’

September 2016

De kledingbank, Samen voor Zundert, is namens de Gemeente Zundert genomineerd voor de Duurzame Duimen strijd.

Dankzij uw stem hebben wij met trots de 2e plaats behaald, en de publieksprijs! Stemmers, bedankt!!

Mei 2016

Prijsmepper Outlet Bergen op Zoom doneert kleding aan Kledingbank Samen voor Zundert

Prijsmepper Bergen op Zoom doneert 25 volle dozen met nieuwe kleding aan Kledingbank Samen voor Zundert. ‘’We hebben de afgelopen tijd een actie in de winkel gehad met kleding en aan het eind hadden we best veel over. Het mocht van de directie aan een goed doel geschonken worden’’, aldus Renée Mulders van de Prijsmepper. Zij had gehoord van de Kledingbank Samen voor Zundert en vond dit een passend goed doel en heeft contact met hen gezocht.
Directeur Leshly Konings van Stichting Welzijn Zundert waaronder de Kledingbank valt, was uiterst verrast door deze actie van Prijsmepper. ‘’We kunnen er weer een heleboel mensen mee ondersteunen die het hard nodig hebben en we dus zijn we er heel blij mee.’’

Maart 2016

De Wethouder Jan Aarts wilde graag met eigen ogen zien hoe de gemeentesubsidie ingezet wordt om leefbaarheid voor mensen in de gemeente te stimuleren. Afgelopen donderdagochtend was dan ook een mooie gelegenheid om zelf met de PlusBus mee te rijden. De thuisbasis van de bus is de Welborg. Daar is ook het kantoor waar de medewerkers de planning maken. In Zundert kunnen senioren gebruik maken van de BoodschappenPlusBus (BPB). Allereerst was er natuurlijk het bakje koffie en tijd om kennis te maken met Rinus Aerts. Rinus is vanaf het eerste moment als vrijwilliger, chauffeur op de bus. Dit, nadat hij 40 jaar op de vrachtwagen heeft gezeten. In zijn werkzame leven kwam Rinus veel met mensen in contact op het platteland. Als chauffeur bij de PlusBus kom je ook redelijk veel op het platteland om mensen op te halen die naar het huiskamer project gebracht moeten worden of naar de dokter. Nadat de eerste groep mensen afgezet waren bij het Nonnekeshof, was het ook even tijd om daar een praatje te maken met de mensen en vrijwilligers. Waar ze overigens nog wel twee vrijwilligers goed kunnen gebruiken. De BPB organiseert ook uitjes voor ouderen in groepsverband. Stichting welzijn Zundert, Thuisvester en het Nationaal Ouderenfonds zijn de initiatiefnemers van deze dienstverlening. Door het aanbieden van tochtjes in de omgeving en het doen van boodschappen, worden minder mobiele 50-plussers in de gelegenheid gesteld om weer (meer) deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Er worden uitstapjes gemaakt naar musea, markten, restaurants, evenementen, natuurgebieden, winkelcentra, etc. Ook nam de wethouder een kijkje in de pas geopende kledingbank. Een doorverwezen inwoner krijgt 4 keer per jaar voor hem/haar en alle inwonende gezinsleden (indien dit nodig is) gratis kleding, met een maximum van 6 stuks. Ook worden daar sinds enige tijd rollators en andere zaken uitgeleend. De wethouder heeft een goed indruk kunnen krijgen hoe er om wordt gegaan met de leefbaarheid voor mensen in de gemeente Zundert.

Januari 2016

De kinderen van de buitenschoolse opvang, de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf uit Zundert hebben voor de Zundertse kledingbank een bedrag van 517,40 euro opgehaald.

De cheque werd maandag uitgereikt aan directeur Leshly Konings van de Stichting Welzijn Zundert (SWZ). Anne-Marie Koeken, pedagogisch medewerker van de buitenschoolse opvang, vertelt: “De kinderen zijn weken bezig geweest met het maken van decoratiespulletjes. Tijdens de kerstmarkt op de buitenschoolse opvang hebben ze de spullen verkocht en een mooi bedrag opgehaald.”

Januari 2016

Elk jaar tijdens de periode rond kerst doet basisschool Zonnebloem iets bijzonders. Ditmaal stond de Kledingbank Zundert in de schijnwerpers als goed doel. Van peuters tot de oudste leerlingen van de school is er hard geknutseld om spulletjes te maken om ze vervolgens te verkopen tijdens de kerstmarkt.

Rutger Freijser uit groep vijf en Hannah van Doremalen uit groep ach, vertellen over hun inspanningen: “We hebben veel spullen geknutseld, zoals uiltjes en sneeuwpoppen. Vaders, moeders, opa’s en oma’s hebben met bonnetjes ter waarde van 50 cent spullen gekocht die wij gemaakt hebben.”

Cheque

Dat leverde een bedrag op van 500 euro. Tijdens de uitreiking van de cheque is de aula bezaaid met kinderen die samen hard hebben gewerkt om dit bedrag op te halen voor de kledingbank. De directeur van de school, Mari van den Brand, roept naar de kinderen: “Denken jullie dat we veel geld op hebben gehaald?” In koor antwoorden de leerlingen: “jaaa!” Vervolgens wordt de cheque onder luid applaus overhandigd.

Dankbaar

Leshly Konings, directeur Stichting Welzijn Zundert (SWZ) en initiatiefnemer van de Kledingbank Zundert, uit zijn dankbaarheid na de uitreiking van de cheque. “Hartstikke bedankt voor de enorme donatie, jullie hebben hard gewerkt. Van dit geld kunnen we hele mooie dingen doen voor de kledingbank.” Er is nog geen specifiek doel voor het opgehaalde geld maar Konings geeft aan dat het zeker goed wordt besteed. “Er zijn altijd acute noodgevallen, dit bedrag zou zo maar eens besteed kunnen worden aan mensen in een crisissituatie.”

Vrijwilliger

Een van de vrijwilligers van de kledingbank, Andrea Loomans, werkt met veel passie als vrijwilliger. Ze vindt de actie van de basisschool bijzonder. “Het is goed om jonge kinderen te leren wat armoede is, ze zijn er nu ook een beetje betrokken bij geweest. De kinderen van de basisschool zijn welkom om eens een kijkje te komen nemen bij de kledingbank.” Loomans vindt de naam ‘kledingbank’ eigenlijk niet zo’n leuke naam want volgens haar is het qua uitstraling en omvang net een winkel. Omdat de kleding niet verkocht wordt maar uitsluitend bedoeld is voor mensen die het financieel niet gemakkelijk hebben, heet het geen kledingwinkel maar een kledingbank.

Kledingbank

De pas geopende kledingbank in Zundert is al veel bezocht. Vanwege de feestdagen is de kledingbank pas zes dagen geopend geweest en er zijn al zeker 35 mensen langs geweest. Er is gelukkig veel kleding gedoneerd door de Zundertenaren. Konings: “Het leeft echt onder de bevolking, er is op allerlei manieren veel betrokkenheid. We krijgen niet alleen veel kleding binnen, maar ook nog eens kleding van hoogwaardige kwaliteit. Er zitten echt geen vodjes tussen.” Konings weet ook dat er naast de 35 mensen die langs zijn geweest er nog genoeg mensen zijn die de stap niet durven zetten om hulp in te schakelen. “Het is voor veel mensen nog een grote drempel om bij ons aan te kloppen.” BIJDRAGE PLUS FOTO LOES VERMEEREN

Kledingbank Zundert

De kledingbank in Zundert is gevestigd aan de Meirseweg 19-A op het terrein van Multimate Zundert. De (voorlopige) openingstijden zijn: dinsdag: 10.00 uur -13.00 uur, woensdag: 13.00 uur – 17.00 uur en donderdag: 10.00 – 13.00 uur. Verwacht wordt dat de openingstijden nog gaan veranderen. Wellicht gaat de kledingbank dan ook in het weekend een dag open.

December 2015

Op 22 december werd er in het Dorpshuis te Rijsbergen een kosteloos Kerstdiner verzorgd voor een kleine 200 mensen uit de gemeente Zundert.

Stichting Welzijn Zundert (SWZ), de initiatiefnemer, organiseerde dit samen met Amarant en werd ondersteund door Thebe, Sociale Raadslieden en andere sociale partners. De ingrediënten voor dit diner zijn gedoneerd door Jumbo Supermarkten en haar klanten tijdens de actie ‘Doe mee en doneer een diner’.

Ook lokale bedrijven en charitatieve instellingen droegen hun steentje bij. Het grootste gedeelte van de mensen werd voor het diner opgehaald door de Boodschappen Plus Bus van SWZ en vier busjes van sponsors.

De deelnemers kregen een drie gangendiner, bereid en geserveerd door vrijwilligers en professionals (die zich daar vrijwillig voor hadden opgegeven). Bij aankomst werden de deelnemers ontvangen door de Kerstman. Uit de reactie van de deelnemers kan worden opgemaakt dat de deelnemers een fantastische avond hebben gehad. Leshly Konings, directeur van SWZ geeft aan: “Dit is zo fantastisch, mensen bij elkaar brengen en ze onder het genot van dit feestelijke eten met elkaar te laten genieten. Sommige van hen zouden nooit bij elkaar aan tafel zitten.”

November 2015

Op zaterdag 14 november organiseerde Stichting Welzijn Zundert samen met Amarant weer de Dag van de Mantelzorg in het Dorpshuis in Rijsbergen.

Wethouder Jan Aarts opende de dag officieel en tijdens zijn toespraak benoemde hij het belang van mantelzorg en dat de gemeente weet dat mantelzorgers overbelast zijn of kunnen worden. Hij benadrukte dat de gemeente door het verstrekken van subsidie aan het steunpunt mantelzorg van Stichting Welzijn Zundert probeert mantelzorgers ondersteuning te bieden. De ondersteuning kan een luisterend oor zijn, respijtzorg (tijdelijke overname van de mantelzorg), een huiskamerproject of andere ondersteuning. Ook in de komende jaren zal die aandacht voor mantelzorgers er zijn.

Na de toespraak van de wethouder konden deelnemers naar de informatiemarkt waar Avoord Zorg en Wonen, Surplus, MEE, Ggz Breburg, Thebe, Loket Elz en Stichting Welzijn Zundert de specifieke vragen van de mantelzorgers probeerde te beantwoorden. Daarnaast konden mantelzorgers een informatieve workshop van Indigo Brabant bijwonen met als thema “Hoe houdt u het vol?”. Deze workshop werd door vrijwel alle aanwezigen gevolgd.

Tussen de middag werden de mantelzorgers getrakteerd op een lekker lunch en was er volop tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Om 14.00 uur werd het onspannende muzikale middaggedeelte gestart wat verzorgd werd door Babi Liempa uit Bergen op Zoom. Een trio dat sfeervolle jazzy pop muziek speelt en het publiek liet genieten. Er werd geluisterd, zachtjes meegezongen en zelf gedanst. Het hoogtepunt was dat mantelzorgers iets persoonlijks op een papiertje mochten schrijven wat door de muzikanten verwerkt werd in een geïmproviseerd lied.

November/December 2015

Met haar steun aan de Kledingbank laten de inwoners van de gemeente Zundert zich van hun beste kant zien. Dat is althans de mening van Leshly Konings, directeur van Stichting Welzijn Zundert (SWZ). “Het initiatief heeft in korte tijd een heel lokaal karakter gekregen,” weet hij.

Dat de Kledingbank er moest komen, stond voor SWZ – een van de initiatiefnemers – als een paal boven water. “Het idee voor de Kledingbank is twee of drie jaar geleden ontstaan omdat mensen met grote financiële problemen hier door Zundertse organisaties steeds naar andere plaatsen werden doorverwezen,” vertelt Leshly Konings. “Wie studieboeken nodig heeft, kan een beroep doen op Stichting Leergeld Breda. Voor voedsel moeten ze naar de Voedselbank Etten-Leur, voor kleding naar een uitgiftepunt in Oudenbosch. Eigenlijk moeten ze hiervoor in Zundert terechtkunnen, vinden wij. Kleding en eten zijn twee primaire levensbehoeften. Heb je geen goed eten? Heb je geen goede kleding? Dan word je ziek, zo simpel is het. Daarnaast zegt kleding iets over mensen. Een oordeel is snel geveld. Vooral kinderen uit de doelgroep worden vaak uitgesloten binnen het sociale gebeuren en zogezegd uitgekakt op school.”

Doorgeefluik
De Kledingbank gaat zich dan ook primair op de uitgifte van kleding richten. Op de tweede plaats is ook voedselverstrekking in beeld. “Als dit echter gebeurt, zal dit in nauwe samenwerking met de Voedselbank Etten-Leur zijn als een soort doorgeefluik,” meldt Leshly Konings. “Wij hebben geen pretentie een voedselbank te worden.” Verder wordt de Kledingbank een voorzieningenpunt van Thebe Extra. “Mensen kunnen her bijvoorbeeld voor loopkrukjes terecht. Het kruisgebouw is slechts één keer per week een uurtje tussen de middag open, wij straks drie dagen per week.”

Ondersteuning
Een plan bedenken is leuk, maar voor de uitvoering daarvan zijn geld en mensen nodig. Daaraan bleek volgens Konings geen gebrek te zijn. Bij de presentatie van het plan al boden vrijwilligers en professionals zich spontaan aan om te helpen, terwijl er nog niet eens een pand was. Nadat van een in januari toegezegd pand toch geen gebruik kon worden gemaakt, viel in juli het huidige onderkomen aan de Meirseweg 19-A als spreekwoordelijk geschenk uit de hemel. Leshly Konings: “Als commercieel bedrijfspand vanwege de hoge huur eigenlijk onbetaalbaar, maar eigenaar Piet Oomen – directeur van Multimate Zundert – liep helemaal warm voor het project, dat hij vervolgens met passie en compassie heeft ondersteund. Het resultaat is dat het pand nu twee jaar kan worden gebruikt, met een overeenkomst voor de verlenging van nog eens twee jaar.” In het Oranjefonds en Thebe Extra Ledenvereniging vond SWZ bovendien twee belangrijke sponsors. Twee lokale bouwbedrijven hebben het pand volgens Konings belangeloos ‘gestript en weer opgebouwd’, waardoor de Kledingbank nu over een prachtige ruimte beschikt.

Vrijwilligers
Ook met het aantal vrijwilligers zit het snor. “Toen eenmaal het startsein was gegeven, meldde zich spontaan een twintigtal vrijwilligers aan,”aldus Leshly Konings. “En dat tijdens de vakantieperiode! Er leeft toch iets in de Zundertse samenleving als het om dit soort zaken gaat. Zo is de door bewoners van Zundert gedoneerde kleding echt goed bruikbaar. Daarnaast hebben we ons aangesloten bij de Vereniging Kledingbanken Nederland (VKN). Dat heeft naast veel goede tips ook een landelijke deal opgeleverd met kledingproducenten en investeringsmaatschappijen als MacIntosh: de kledingbanken krijgen daarbij restpartijen nieuwe kleding gedoneerd.”

Verwijsbriefje
Goed nieuws dus voor de financieel minder draagkrachtigen die vanaf 7 december 2015 bij de Kledingbank Zundert terechtkunnen. Dat moet dan wel via een verwijsbriefje van verwijzers als maatschappelijk werk, Loket Elz, Centrum Jeugd en Gezin (CJG), wijkzusters, scholen en kerken. Middels een soort ‘klantenkaart’ zijn de cliënten van de Kledingbank vervolgens vier keer per jaar zonder verdere verwijzing welkom om per bezoek vier kledingstukken per persoon uit te kiezen. FOTO ADDO SPRANGERS

De Kledingbank Zundert is gevestigd aan de Meirseweg 19-A op het terrein van Multimate Zundert. Vanaf 7 december is zij voor het publiek geopend op dinsdag van 10.00 uur tot 13.00 uur, op woensdag van 13.00 uur tot 17.00 en op donderdag van 10.00 uur tot 13.00 uur.

November 2015 

Samen voor Zundert. Onder die noemer gaat de woensdagmiddag officieel geopende Kledingbank Zundert opereren. Met ingang van dinsdag 8 december kunnen mensen er terecht na een verwijzing van – al dan niet professionele – maatschappelijke organisaties.

Leshly Konings, directeur van initiatiefnemer Stichting Welzijn Zundert (SWZ), noemde de verbouwing en inrichting van het pand  aan de Meirseweg 19-A in Zundert ‘a hell of a job’, maar kon met tevredenheid concluderen dat belangeloos toegesprongen Zundertse bedrijven en een twintigtal vrijwilligers in enkele maanden tijd puik werk hebben afgeleverd. Wethouder Piet Utens, die samen met Leshly Konings de naam van de Kledingbank Zundert onthulde, noemde het ‘bijzonder wat in Zundert met vrijwilligers tot stand is gebracht’. Volgens Utens geeft de Kledingbank Zundert maatschappelijk ondernemen een nieuwe dimensie. “Met de samenwerking tussen de sector welzijn en het bedrijfsleven wordt ook hier gemeenschapszin weer vormgegeven.”

November 2015

 “Gewoon een dag gezellig er even tussenuit, mensen ontmoeten en samen eten.” Zo omschrijven social workers Joyce Franken en Tricia Rampersad van Stichting Welzijn Zundert (SWZ) de Huiskamer. Vijf jaar geleden startte het Huiskamerproject als een pilot in Achtmaal. Nu is deze wekelijkse ontmoetingsplaats niet meer weg te denken uit het dorp. Joyce en Tricia vertellen over het initiatief dat inmiddels in alle kernen van de gemeente Zundert draait.

“De Huiskamer is een ontmoetingsplaats voor 55-plussers die daar om welke reden dan ook behoefte aan hebben. Het is niet te vergelijken met een dagopvang, ook verlenen wij geen zorg,” benadrukken Joyce en Tricia. “De vrijwilligers en de deelnemers bepalen samen welke activiteiten ze ondernemen. Sfeervol en warm, zoals een huiskamer moet zijn.”

Huiskamereffect
In 2009 liet de gemeente een Integraal Dorpontwikkelingsplan voor Achtmaal opstellen. Daar bleek behoefte aan een plaats waar ouderen met elkaar in contact konden komen. Zo organiseerde Stichting Welzijn Zundert (SWZ) in samenwerking met De Nachtegaal, Avoord en vrijwilligers de Huiskamer. “Na een korte aanloopperiode hebben we nu een vaste groep van dertien deelnemers”, vertelt Tricia. “Een gezellige groep vrouwen die ondertussen vriendinnen van elkaar zijn geworden. Als ze zich moeten afmelden, vinden ze dat oprecht jammer.”
“Je merkt het effect van de Huiskamer,” vindt Joyce. “Sommige deelnemers zoeken elkaar ook buiten de Huiskamer op. Ze hebben ondertussen een vaste kaartavond erbij of gaan bij elkaar op de koffie. Dat is toch mooi. Onze enthousiaste vrijwilligers spelen een belangrijke rol in dit succes.”

Succesvol
Het Achtmaalse initiatief is zo succesvol dat Zundert, Wernhout, Rijsbergen en Klein Zundert in samenwerking met diverse partners inmiddels ook een Huiskamer kennen. Deelnemers betalen vijftien euro per dag. Daar krijgen ze een kopje koffie of thee voor, een warme maaltijd en activiteiten, soms ook een uitje. Wie ver van de locatie woont of niet zo mobiel is, wordt opgehaald en weer thuis gebracht met de BoodschappenPlusBus. “De Rabobank sponsort deze dienst die eveneens door vrijwilligers gerund wordt,” zegt Joyce. “Klanten van de Rabobank reizen daarom gratis van en naar huiskamer locatie.” Het 5-jarig jubileum vierden ze in Achtmaal met een heerlijk diner en de vrijwilligers zongen een eigen geschreven lied over de Huiskamer. “Het kan voor mensen soms een stap zijn om zich bij een Huiskamer te melden”, erkennen Tricia en Joyce. “Daarom nodigen we ze uit om een keer te komen kijken. Ze kunnen gerust een familielid of de buurvrouw meenemen als ze dat prettig vinden. Zo kunnen ze zelf ervaren of de Huiskamer iets voor hen is.”

Augustus 2015

31.000 euro voor project Huiskamer Plus

ZUNDERT.  Stichting Welzijn Zundert (SWZ) kan haar pilotproject Huiskamer Plus doorzetten: het Oranje Fonds heeft 31.000 euro geschonken. Huiskamer Plus loopt sinds oktober vorig jaar in Klein-Zundert. Het richt zich op 55-plussers met een lichte beperking, zoals dementie, die niet in aanmerking komen voor een indicering. ,,Ze zijn niet zo zwaar beperkt dat ze speciale hulpverlening krijgen en krijgen dus meestal hulp van mantelzorgers’’, vertelt Vera Verstralen van SWZ. ,,Huiskamer Plus is een soort dagbesteding voor deze mensen. In een groep van ongeveer dertien personen gaan ze onder begeleiding van vrijwilligers bijvoorbeeld een middagje knutselen. We vermaken de ouderen en komen ze in contact met elkaar, bovendien ontlasten we de mantelzorgers.’’ Het project is opgezet in samenwerking met KBO Klein-Zundert, Thebe, Amarant en de GGZ. Door de financiële hulp van het Oranje Fonds gaat SWZ het project doorzetten en zelfs uitbreiden. Verstralen: ,,We hebben al twee proefmiddagen in Rijsbergen gehad en hebben besloten Huiskamer Plus nu uit te breiden.’’

BNdeStem, zaterdag 08 augustus 2015, stad en streek; pagina 4

Augustus 2015

Stichting Welzijn Zundert (SWZ)  ontvangt steun van € 31.000.- door Oranje Fonds voor Huiskamer Plus Project

Directeur Leshly Konings van SWZ  geeft aan dat zij met deze financiële ondersteuning de in 2014 gestarte pilot van de Huiskamer Plus verder kunnen continueren en uitbreiden.

De Huiskamer Plus zorgt ervoor dat mensen met een lichte beperking die geen indicatie hebben, willen of krijgen toch een leuke dagbesteding kunnen krijgen en dat mantelzorgers daardoor ook een moment kunnen hebben om andere dingen te doen dan zorg dragen voor hun zieke partner, familielid of naaste.

Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribische gebied. Het afgelopen jaar ondersteunde het met € 27,4 miljoen initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

De algemene doelstellingen waren in principe hetzelfde als die van de huiskamer: mensen samenbrengen en een ontspannende en gezellige dag laten beleven. Echter met het verschil dat deze huiskamer in principe er is voor deelnemers met lichte beperkingen vooralsnog zonder indicering. Overigens wil dit niet zeggen dat “gewone”deelnemers niet mogen deelnemen.

Ook de vrijwilligers die deze huiskamer begeleiden weten dat zij gaan werken met mensen met lichte beperkingen. De professionele inzet is eveneens anders ingesteld. De intakes zijn intensiever, er is meer structureel overleg met zorgleveranciers van de cliënt (ambulante zorg, huisartsen, fysio etc) en natuurlijk met de achterban. De deelnemende zorgpartners zijn, los van het overleg, op afroep beschikbaar om de gewenste zorg in de huiskamer Plus te kunnen leveren, meestal op basis van calamiteit of incident.

Later in het jaar zal er meer publiciteit komen over de nieuwe locatie en alle mogelijkheden voor de inwoners van Zundert.

Mochten er mensen zijn die graag vrijwilliger willen worden in een huiskamer of een huiskamer plus neem dan contact op met SWZ 076-5972200.

Juli 2015

Stichting Welzijn Zundert (SWZ) ontvangt € 40.000.- van Oranje Fonds. Deze ondersteuning is voor het operationeel maken en houden van een kledingbank en voedsel uitgiftepunt.

Zoals al eerder in deze krant gemeld is binnen de gemeente Zundert nog geen locatie waar mensen die dat hard nodig hebben, gratis voedsel, kleding, speelgoed en overige artikelen konden verkrijgen. Met deze impuls van het Oranje Fonds, die over 2 jaren wordt uitgespreid, komt deze er nu zeker als dus Leshly Konings, directeur van SWZ.

SWZ was al meer dan een jaar met diverse partijen in overleg om mogelijke oplossingen te zoeken voor genoemde problematiek en het uitgiftepunt kreeg steeds meer duidelijke vormen. Er werden afspraken gemaakt met de voedselbank Etten-Leur inzake integrale samenwerking, er werd aangesloten bij de Vereniging Kledingbanken Nederland en natuurlijk werd er gezocht naar sponsors en donateurs. Het enige wat nog ontbrak was een locatie, inrichting en financiële middelen. Wij zijn ontzettend blij met deze ondersteuning van het Oranje Fonds. Het stelt ons in de gelegenheid om samen met onze partners de kwetsbare in de samenleving extra te ondersteunen.

Het is de bedoeling dat het uitgiftepunt kleding en voedsel voor het einde van 2015 operationeel is en het zal volledig worden gerund door vrijwilligers die worden ondersteund en begeleid door SWZ. Later in het jaar zal er meer publiciteit komen over het uitgiftepunt en hoe mensen er gebruik van kunnen maken.

Juli 2015
De gemeente Zundert krijgt een eigen uitgiftepunt voor kleding en voedsel. Inwoners uit Zundert hoeven dan niet helemaal meer naar Etten-Leur voor de voedselbank en naar Oudenbosch voor de kledingbank.

Stichting Welzijn Zundert (SWZ), een van de initiatiefnemers, merkt al een aantal jaar dat er behoefte is aan een kledingbank in de regio. “Kinderen willen graag mooie kleding om erbij te horen. De ouders moeten dan helemaal naar Oudenbosch en de kinderen moeten mee. Als ze niet veel geld hebben voor kleding, hebben ze ook niet veel geld om met het openbaar vervoer naar Oudenbosch te gaan,” legt directeur van SWZ, Leshly Konings, uit. Hetzelfde merkte de stichting over het gebruik van de Etten-Leurse voedselbank. “Als mensen geen geld hebben voor de eerste levensbehoefte, dan hebben ze al helemaal geen geld voor het openbaar vervoer. Veel mensen zien er dan vanaf om helemaal naar Etten-Leur te gaan.”

Het idee voor een eigen uitgiftepunt voor kleding en voedsel is een klein jaar geleden ontstaan. “In de regio zijn er tussen de 500 en 800 mensen die onder het bijstandsniveau leven. Binnen dat aantal zitten mensen uit alle lagen van de bevolking.” De mensen die behoefte hebben aan een kledingbank of voedselbank kunnen vanaf eind 2015 terecht bij de Meirseweg 19A waar het uitgiftpunt komt te zitten.

Konings verwacht dat er door het oprichten van een uitgiftepunt in de buurt meer mensen langskomen. “Hoe toegankelijker het wordt, hoe meer mensen zich aanmelden.”

Bron: BNdeStem, Stad en Streek; pagina 6

Juli 2015

Binnen de gemeente Zundert was nog geen locatie waar mensen die dat hard nodig hebben, gratis voedsel, kleding, speelgoed en overige artikelen konden verkrijgen. Met deze impuls van het stimuleringsfonds Ledenvereniging van Thebe Extra, kunnen we in ieder geval de inrichting aanschaffen, zegt Leshly Konings, directeur van SWZ.

SWZ was al meer dan een jaar met diverse partijen in overleg om oplossingen te zoeken voor genoemde problematiek. Er werden afspraken gemaakt met de voedselbank Etten-Leur inzake integrale samenwerking, er werd aansluiting gezocht bij de Vereniging Kledingbanken Nederland en natuurlijk werd er gezocht naar sponsors en donateurs. De vervolgstappen waren het vinden van een locatie, de inrichting en financiële middelen om het mogelijk te maken.

Op dit moment zijn we in de laatste fase van onderhandeling over de locatie, en die is wat de onderhandelaars betreft ook rond. Met het bedrag van het stimuleringsfonds kunnen we gaan schilderen en inrichten. We zijn ontzettend blij met deze ondersteuning van het stimuleringsfonds. Het stelt ons in de gelegenheid om samen met onze partners de kwetsbare in de samenleving extra te ondersteunen, aldus Konings.

Het is de bedoeling dat het uitgiftepunt kleding en voedsel voor het einde van 2015 operationeel is en het zal volledig worden gerund door vrijwilligers die worden ondersteund en begeleid door SWZ.

Later in het jaar zal er meer publiciteit komen over het uitgiftepunt en hoe mensen er gebruik van kunnen maken.

December 2015

Facebook pagina

M.i.v. december 2014 heeft onze stichting ook een facebook pagina waar wij al het nieuws op gaan vermelden. Neem gerust eens een kijkje!

https://www.facebook.com/stwelzijnzundert?_rdr=p

Kerstdiner 2014

Op 22 december werd er in het Dorpshuis te Rijsbergen een kosteloos Kerstdiner verzorgd voor 120 mensen uit de gemeente Zundert. Stichting Welzijn Zundert(SWZ), de initiatiefnemer, organiseerde dit samen met Amarant en werd ondersteund door Thebe, Sociale Raadslieden en andere sociale partners. Het geheel werd gesponsord door Jumbo Supermarktketen en een aantal lokale bedrijven.

Het grootste gedeelte van de mensen werd voor het diner opgehaald door de BoodschappenPlusBus van SWZ en 4 busjes van sponsors. De deelnemers kregen een drie gangendiner, bereid door en geserveerd door vrijwilligers en professionals (die zich daar vrijwillig voor hadden opgegeven). Bij aankomst werden de deelnemers ontvangen door twee jolige Kerstmannen.

Uit de reactie van de deelnemers kan worden opgemaakt dat de deelnemers een fantastische avond hebben gehad, natuurlijk voorzien van een lekker en voedzaam menu.

Naast dit Kerstmenu zijn er ook 125 Kerstpakketten uitgedeeld aan mensen binnen de gemeente.

Directeur Konings van SWZ geeft aan, gelet op de positieve reacties van de deelnemers en de vrijwilligers, ook in 2015 een dergelijke activiteit weer te willen opzetten.

November 2014

Op woensdag 12 november werd door Stichting Welzijn Zundert (SWZ) in samenwerking met Amarant de Dag van de Mantelzorg georganiseerd in het Dorpshuis in Rijsbergen.

Zeventig mantelzorgers werden ontvangen met een kopje koffie en een gebakje. Na het officiële openingswoord van wethouder de Hoon-Veelenturf konden deelnemers genieten van het toneelstuk “Als je overmorgen oud bent”. Het toneelstuk gaf een reëel beeld van waar mantelzorgers tegen aan kunnen lopen en werd op een luchtige manier gebracht. Voordat het middagprogramma begon werden de mantelzorgers getrakteerd op een warm buffet.

Het middagprogramma was in debatvorm opgezet. Na inleidende stellingen, die natuurlijk betrekking hadden op mantelzorg, werden er aan de 7 tafels stevige discussies gevoerd. De aan de tafels aanwezige professionals van Thebe, Amarant, SWZ en een lid van de Participatieraad hebben veel informatie ontvangen over wat er speelt bij de aanwezige mantelzorgers.

SWZ zal de ontvangen informatie verwerken en aan wethouder de Hoon-Veelenturf overhandigen, maar het heeft ook al veel informatie opgeleverd die de betrokken organisaties kunnen gebruiken voor de directe ondersteuning van mantelzorgers en de opzet van de Dag van de Mantelzorg 2015. Tijdens deze dag waren er vele vrijwilligers actief die samen met de organisaties hebben geprobeerd de mantelzorger een leuke dag te bezorgen. Aan het einde van de dag kregen de mantelzorgers nog een klein cadeau in de vorm van de speciale mantelzorgplant “anthurium”. Gelet op de vele positieve reacties kan worden gesteld dat de aanwezigen een aangename dag hebben gehad.

Persbericht Dag van de mantelzorg 2014

Januari 2014

SWZ ontvangt € 7.500 voor BoodschappenPlusBus

Stichting Welzijn Zundert ontving van het Stimuleringsfonds van Thebe Extra een grote financiële bijdrage voor de exploitatie van de BoodschappenPlusBus. Tijdens een officiële bijeenkomst van het stimuleringsfonds in Oosterhout  mochten de heer L. Konings, directeur en mevrouw J. Nouws, projectmedewerker van SWZ een cheque in ontvangst nemen van de heer B. Houdijk, voorzitter van de toetsingscommissie van het stimuleringsfonds.

Het project bevorder, stimuleert en geeft mensen weer een kans om zelfstandig deel te nemen aan de samenleving waren onder andere redenen voor de positieve beoordeling.

Het Stimuleringsfonds Thebe Extra is een initiatief van Ledenvereniging Thebe Extra. Met dit fonds steunen worden maatschappelijke projecten in hun werkgebied, die de leefbaarheid in wijk of dorp bevorderen ondersteund.

Door deze financiële bijdrage zijn we in staat om onze lange termijn verwachtingen in positieve zin bij te stellen, en dat komt weer ten gunste van de doelgroep die gebruik maakt van de bus. We zijn het stimuleringsfonds ontzettende dankbaar, aldus L. Konings.

November 2013

De dag van de mantelzorg was voor de 70 aanwezige mantelzorgers een waren belevenis. Naast informatie van diverse organisaties werd men getrakteerd op een high tea die werd gevold door een muzikale magic show.
De aanwezigen konden actief deelnemen aan de zang en goochelkunsten van de artiesten, dit tot grote onderlinge hilariteit.

September 2013

  • SWZ is door Calibris en Ecabo gecertificeerd als leerbedrijf voor de HBO en MBO opleidingen administratie en Social Work. De stichting is blij met deze certificering, want het geeft de mogelijkheid jonge nieuwe mensen een goed gefaciliteerde leerplek aan te bieden.

Juli/Augustus 2013

  • Op 1 juli, is na een dienstverband van meer dan 35 jaar de heer A. Frerejean met pensioen gegaan.
  • Per juli heeft de heer P. de Boer zijn functie als penningmeester overgedragen aan de heer A. Melisse. De heer de Boer heeft na vele jaren als penningmeester voor de stichting te hebben gewerkt besloten om het wat rustiger aan te gaan doen.
  • Stichting Kruisvereniging Rijsbergen en Stichting Kruisvereniging Zundert sluiten een sponsorovereenkomst af met SWZ voor de BoodschappenPlusBus. Partijen zijn uiterst tevreden met de aangegane samenwerking en willen hiermee een duidelijke bijdrage leveren aan de participatie van senioren in de samenleving

Februari 2013

Op 22 februari a.s. zal de BoodschappenPlusBus officieel in gebruik worden genomen. Deze officiële handeling zal worden uitgevoerd door wethouder mevrouw M. de Hoon van de gemeente Zundert

September 2012

Boodschappen Plus Bus: 
SWZ, Thuisvester en het Ouderenfonds hebben een overeenkomst met elkaar getekend voor een BoodschappenPlusBus in de gemeente Zundert. Lees meer over de BoodschappenPlusBus